Skip to the content

LedningsInfo - artiklen fra dagspressen

Ny app samler LER-oplysninger og mindsker risikoen for dyre graveskader

Ledningsinfo fra GIS4Mobile er en ny brugervenlig app, som samler LER-oplysninger digitalt og gør det nemmere for entreprenører at undgå fejl i marken.

 

Når et nyt gravearbejde skal starte op, er det entreprenørfirmaets eget ansvar at indhente og holde styr på alle ledningsoplysninger i det område, hvor der skal graves. Og det kan blive en omkostningsfuld affære for entreprenører, hvis deres gravearbejde resulterer i en graveskade. I en analyse foretaget af Rambøll i 2016 er det estimeret, at der er omkring 26.000 graveskader årligt i Danmark, som udgør en omkostning på 226 millioner kr. fordelt mellem ledningsejer, ledningsinformationsbrugere og forsikringsselskaber.

 

– Der er endnu ingen enslydende retningslinjer for, hvordan ledningsoplysninger skal leveres ved graveforespørgsler, og da der kan være helt op til 50 ledningsejere i et graveområde i byerne, kan det nemt give problemer at holde styr på alle informationer, når man står med en masse forskellige datasæt af varierende kvalitet i hænderne. Det problem løser appen, siger Ove Lindholt Hansen, der er landinspektør, grundlægger af GIS4Mobile og udvikler af Ledningsinfo-appen.

 

Ledningsinfo-appen indsamler alle relevante LER-informationer fra entreprenørens graveforespørgsler, og viser dem frem med specifikke farvekoder efter LER2-standarden på elektroniske landkort som Google Maps og danske luftfoto suppleret med matrikelskel, der tilgås på stedet med en tablet eller telefon. Brugeren kan selv tilføje yderligere kommentarer på kortene, som opdateres direkte i egne databaser. 

 

Bedre overblik giver færre graveskader

Michael Mose Andersen, chefkonsulent og projektleder hos entreprenørvirksomheden Almacon, har bidraget til udviklingen af Ledningsinfo. Han oplever, at appen løser mange af de udfordringer, der tidligere har været ved gravearbejde.

 

– Man får et meget bedre overblik og sparer derved en masse tid, når man har oplysningerne samlet digitalt. På den måde ved man altid, hvor kablerne er i realtid og kender alle de relevante ledningsejere og oplysninger om ledningsnettet i det område, man graver, siger han og fortæller, at han bruger appen til al virksomhedens gravearbejde.

  

– Appen sørger for ensartede oplysninger for alle vores ansatte, når de er i marken. Det giver en sikkerhed i vores arbejde og mindsker risikoen for fejl og graveskader, uanset hvor lille eller stor opgaven er.

Ledningsinfo-appen fra GIS4Mobile kan downloades fra Google Play eller Apple Appstore og indeholder en 30-dages prøveperiode. Virksomheder kan tilkøbe brugertilpassede moduler efter behov.  

 

GIS4Mobile er grundlagt af Ove Lindholt Hansen i 2010. GIS4Mobile udvikler apps og software til registrering og brug af geografiske data for alle faggrupper, der arbejder med entreprenør- og jordarbejde. www.gis4mobile.dk

 

GIS4Mobile

Solmarksvej 20
DK8240 Risskov

T: +45 40 10 10 91
Email. mail@gis4mobile.com

Skal vi tale sammen?

Du er velkommen til at ringe til GIS4Mobile på 40 10 10 91 - eller skriv på mail@gis4mobile.com - eller benyt kontaktformularen.